مدیریت بحران
بحران یک مفهوم چندمعنایی و چندبعدی است که تعریفهای مختلفی از آن ارائه شده است. مدیریت بحران اهمیت بسیار زیادی دارد و نیازمند درک صحیح از موضوع است.
مفهوم، انواع، علل و عوامل موثر بر مدیریت بحران
برخی از تعریفهای رایج بحران عبارتند از:
بحران یک شرایط غیرمعمول و ناگهانی است که تهدیدی جدی برای اهداف، وجود یا موفقیت یک فرد، گروه، سازمان یا جامعه ایجاد میکند و نیازمند تصمیمگیری فوری و اقدام موثر است.
بحران یک شرایط بحرانی و حساس است که توسط یک رویداد غیرمنتظره یا ناخواسته ایجاد میشود. به عنوان تهدیدی جدی برای سلامت، امنیت، رفاه یا موفقیت یک فرد، گروه، یا جامعه محسوب میشود و نیازمند تدبیر، هماهنگی و اقدام سریع است.
مدیریت بحران یک شرایط نامطلوب و پیچیده است که توسط یک رویداد غیرقابل کنترل یا پیشبینی ایجاد میشود. بحران تهدیدی جدی برای ارزشها، منافع یا موفقیت یک فرد، گروه، سازمان یا جامعه محسوب میشود و نیازمند تصمیمگیری دشوار و اقدام موثر است.
عناصر اصلی در مدیریت بحران
- رویداد: عاملی که باعث ایجاد بحران میشود و میتواند از نوع طبیعی، انسانساخت، تکنولوژیک، اقتصادی، سیاسی، اجتماعی یا فرهنگی باشد.
- تهدید: اثری که رویداد برای سلامت، امنیت، رفاه یا موفقیت فرد، گروه، سازمان یا جامعه دارد و میتواند از نوع جسمی، روانی، مالی، اجتماعی یا فرهنگی باشد.
- تصمیمگیری: فرآیندی که فرد، گروه، سازمان یا جامعه برای انتخاب راهکارهای مناسب برای مقابله با بحران انجام میدهد و میتواند از نوع پرهیز، پذیرش، تطبیق یا تغییر باشد.
- اقدام: فعالیتی که فرد، گروه، سازمان یا جامعه برای اجرای راهکارهای انتخاب شده برای مقابله با بحران انجام میدهد و میتواند از نوع پیشگیرانه، واکنشی، بازسازی یا بهبود باشد.
مدیریت بحرانها
اساس معیارهای مختلفی مانند ماهیت، مبدأ، مدت زمان، شدت، اثرگذاری و پیامدهای آنها دستهبندی کرد. برخی از انواع رایج بحرانها:
بحرانهای طبیعی
بحرانهایی که ناشی از رویدادهای طبیعی مانند زلزله، سیل، خشکسالی، آتشسوزی، آوار، آبشار، آتشفشان، رعد و برق، سونامی، طوفان، برف، گرد و غبار، بیماریهای همهگیر و غیره هستند.
بحرانهای انسانساخت
بحرانهایی که ناشی از رویدادهای انسانساخت مانند جنگ، تروریسم، قتل، تجاوز، آدمربایی، حمله، سرقت، تصادف، حادثه، سوانح، آلودگی، فقر، گرسنگی، بیکاری، تبعیض، بیعدالتی، اعتراض، شورش، انقلاب، کودتا، تحریم، تنش، تعارض و غیره هستند.
بحرانهای تکنولوژیک:
بحرانهایی که ناشی از رویدادهای تکنولوژیک مانند انفجار، نشت، سوختگی، انقطاع، خرابی، اشتباه، سوءاستفاده، هک، ویروس، جاسوسی، دزدی، فیشینگ، رمزگشایی، سانسور، مانیپولاسیون، تخریب و غیره هستند.
بحرانهای اقتصادی
بحرانهایی که ناشی از رویدادهای اقتصادی مانند رکود، تورم، بیثباتی، بدهی، ورشکستگی، اخراج، تعطیلی، افت، افزایش، کاهش، تحریم، تعرفه، تجارت، سرمایهگذاری، بورس، ارز، طلا، نفت و غیره هستند.
بحرانهای سیاسی
بحرانهایی که ناشی از رویدادهای سیاسی مانند انتخابات، رایگیری، قانونگذاری، اجرایی، قضایی، دیپلماسی، امنیتی، نظامی، اطلاعاتی، ایدئولوژیک، مذهبی، قومی، منطقهای، بینالمللی و غیره هستند.
بحرانهای اجتماعی
بحرانهایی که ناشی از رویدادهای اجتماعی مانند ازدواج، طلاق، بارداری، زایمان، مرگ، بیماری، اعتیاد، معلولیت، سن، بیسوادی، بیخانمان، بیاعتماد، بیاحترام، بیاعتبار، بیاخلاق، بیمسئولیت و غیره هستند.
جمعبندی
بحرانها را نمیتوان به طور کامل پیشبینی یا جلوگیری کرد. مدیریت بحران با استفاده از راهکارهای موثر، احتمال وقوع، شدت و تأثیر آنها امکان کاهش دارد و با آنها به شیوهای مناسب مقابله کرد. با شناسایی و تحلیل علل و عوامل موثر بر مدیریت بحران و ارزیابی ریسکها و تهدیدهای موجود یا پتانسیل، راهکارهایی را برای کاهش یا حذف آنها انتخاب و اجرا کند. برای استفاده از خدمات مشاوره به بخش رزرو وقت مشاوره سایت مراجعه کنید.
مطالب دیگر:
درماندگی و راههای مقابله با آن
دیدگاهتان را بنویسید