اختلال ارگاسم، علل، تشخیص و راههای درمان
اختلال ارگاسم(آنورگاسمی) رفتار جنسی به آن دسته از رفتارها و روشهایی اشاره دارد که انسان بر اساس آنها تمایلات جنسی خود را تجربه و اظهار میکند، فعالیت جنسی طبیعی ناشی از برانگیختگی جنسی و تغییرات فیزیولوژیکی در فرد برانگیخته شده است. رفتار جنسی تحت تاثیر عوامل گوناگون میتواند به هنجار و ناهنجار شکل بگیرد. یعنی در رفتار جنسی ممکن است دچار مشکلات جنسی گردیم زیرا رفتار جنسی سالم و بهنجار، ما را در دستیابی به این هدف هدایت میکند و در مقابل رفتار جنسی که از آن به عنوان رفتار جنسی بدکارکردی جنسی یاد میکنیم، میتواند اختلالاتی در عملکرد ما ایجاد کند. این اختلال میتواند جنبههای مختلف زندگی ما را تحت تاثیر قرار دهد، از جمله: زندگی عاطفی، زناشویی، عملکرد شغلی، عملکرد اجتماعی-،تحصیلی و باعث آشفتگی ما میشود.
هدف فعالیت جنسی در انسان رسیدن به ارگاسم و ارضا نیاز است. فعالیت جنسی همچنین شامل مسیر و فعالیتیهایی است که طی آنها، علایق جنسی فرد دیگر( شریک جنسی) نیز برانگیخته میشود .بهعلاوه چرخه پاسخ جنسی در مرد و زن شامل چهار مرحله است: میل، برانگیختگی، ارگاسم و فرو نشینی که اختلال در هر یک از این مراحل، احساس محرومیت و ناکامی را در فرد ایجاد کرده و میتواند منشا مشکلات روحی و جسمی باشد.
بدکارکردیهای جنسی ، همچون سایر مشکلات نظیر آسیبهای جسمانی، اختلالات روانی و … مسائلی هستند که باید به دقت شناخته شود و در جهت رفع آن اقدامات موثری صورت پذیرد. عدم پرداخت به این مساله مهم باعث شکلگیری آسیبهای اجتماعی و فردی و زوال تدریجی و پنهان(به دلیل تابوی خاصی که در جامعه نسبت به این مسائل وجود دارد) سلامت و بهزیستی فرد گردد.
یکی از بدکارکردیهای جنسی که هم در زنان و مردان وجود دارد شامل اختلال ارگاسم است که شایعترین مشکلات جنسی در زنان میباشد.
ارگاسم: رسیدن به اوج لذت جنسی
احساس شدیدی است که هنگام تحریک جنسی بروز میکند .ارگاسم در افراد مختلف از لحاظ مدت و تعداد دفعاتی که اتفاق میافتد متفاوت است.
اختلال ارگاسم در زنان:
عبارت است از تاخیر یا فقدان مکرر و پایدار در رسیدن به ارگاسم به دنبال برانگیختگی جنسی طبیعی و رسیدن به اوج لذت رفلکسی پر از تحرک است که در زنان با انقباضات منظم جدار واژن و آزاد شدن فشار عضلانی همراه با درجات مختلفی از لذت مشخص میشود . رسیدن به ارگاسم واقعی معمولا برای زنان بسیار خشنود کننده است و با افزایش حس خودبینی و اعتمادبه نفس در زن همراه بوده و تمایل زن را برای فعالیت جنسی افزایش میدهد .و همچنین داشتن این اختلال موجب پریشانی یا مشکل بین فردی قابل ملاحظهای میشود.
اختلال ارگاسم( انزال زودرس/ انزال بازداری شده) در مردان:
این اختلال در مقابل انزال زودرس قرار دارد. انزال دیررس به مواردی اطلاق میشود که در آنها با وجود نعوظ طبیعی، بر خلاف خواسته مرد، اوج لذت جنسی و انزال فرا نمیرسد و نزدیکی آنقدر دوام مییابد که فرد خسته و درمانده میشود. ممکن است اوج لذت جنسی و انزال پس از نیم تا یکساعت وقوع یابد و یا گاه پس از دو و سه ساعت نزدیکی فعال نیز حادث نگردد.
ارگاسم در مردان:
شکل ظاهری ارگاسم در مردان و زنان متفاوت است. مردان قبل از رسیدن به ارگاسم، نقطهی بدون برگشت را پشت سر میگذارند .در این نقطه مردان ناگزیر از انزال هستند و دیگر نمیتوانند جلوی آن را بگیرند، در حالی که زنان میتوانند در هر لحظه از وقوع ارگاسم خودداری کنند .در نقطه بدون بازگشت، منی از داخل مجرای ادرار به سمت سر آلت پمپ شده و با جهش از مجرای ادراری خارج می شود. مردان وقتی به ارگاسم میرسند که دیگر نمیتوانند از آن برگردند و ناگزیر از انزال هستند. بدین ترتیب ارگاسم مردان با خروج پمپ مانند منی از آلت آنها همراه میباشد که تشخیص ارگاسم مردان را بسیار سادهتر میکند .اگر انزال با انقباض ماهیچههای لگنی همراه نباشد ارگاسم در وی اتفاق نمیافتد در صورتی که انزال و ارگاسم زنان با هم اتفاق می افتد.
1/ آنورگاسمی مادام العمر: فرد هرگز ارگاسم را تجربه نکرده است
2/ آنورگاسمی اکتسابی: قبلا ارگاسم را تجربه کرده است اما در حال حاضر برای رسیدن به آن ناتوان است
3/ آنورگاسمی موقعیتی: فرد تنها در زول شرایط خاص مثل برقراری رابطه جنسی دهانی یا غیره به ارگاسم میرسد
4/ آنورگاسمی تعمیم یافته: فرد در هر شرایط و موقعیت با شریک جنسی به ارگاسم نمی رسد.
علل
این بد کارکردی باید 6 ماه ادامه داشته باشد تا اختلال حساب بیاید و راههای تشخیص آن با معاینه ناحیه تناسلی اگر علت فیزیکی باشد و شرح بالینی اگر علت روانی باشد که علتهای مختلف دارد. که به برخی از علتهای آن اشاره میکنیم:
- میتواند به علت ترس و اضطراب باشد.
- به علت اولین تجربه بد نزدیکی باشد.
- به علت تجربه سو استفاده و آزار جنسی باشد.
- به علت مسائل فرهنگی / ارزشی /تابوها و خجالت و شرم تاثیر در عدم ارگاسم دارد.
- نگرش منفی نسبت به رابطه جنسی و ارضا جنسی.
- عدم مهارت طرفین
- یکنواختی رابطه زناشویی
- استفاده از داروهای ضد افسردگی و آنتی هیستامین ها و فشار خون
- مصرف الکل و سیگار
- افزایش سن
- عدم اعتماد به نفس و نداشتن رضایت از بدن خود
آسیب و مشکلات بعدی ناشی از عدم ارگاسم:
کاهش شادابی و سرزندگی جنسی و عاطفی
افسردگی
کمبود اعتماد به نفس
مشکلات فردی و بین فردی
عصبی شدن و رفتارهای پرخاشگری
درگیری و اختلاف زناشویی
مشکلات عاطفی
دلسرد شدن
مزایای رابطه جنسی خوب و رضایت بخش:
سیستم ایمنی بدن تقویت می گردد
کلید رابطه شاد است
باعث ترشح اکسی توسین می شود و با آرامش رابطه مستقیم دارد
تشخیص آنورگاسمی:
ارزیابی پزشکی متشکل از موارد زیر است:
- سابقه دقیق پزشکی : پزشک باید سابقه بیماری های جنسی ، جراحی و روابط فعلی بیمار اطلاعات کافی کسب کند و خجالت کشیدن نباید مانع پاسخ صادقانه گردد زیرا پاسخ ها سر نخی برای کشف علت مشکل می تواند باشد.
- معاینات فیزیکی :در زنان باید معاینات فیزیکی برای تشخیص انجام شود برای یافتن و تشریحی واضح جهت رسیدن به علل ناتوانی
- تغییر شیوه زندگی : موارد استرس را شناسایی کنند.
- درک بدن : درک آناتومی بدن و چگونگی کارکرد بخش های مختلف و آشنایی با نقاط حساس بدن
- افزایش تحریک جنسی : آموزش تحریک بیشتر نقاط حساس و شناخت کلیتوریس و برای تحریک این منطقه پوزیشن های مختلف را آموزش دهیم.
- مشاوره : کمک گرفتن از مشاوره
- رفتار درمانی شناختی : این نوع درمان بر روی افکار و تغییر افکار منفی که نسبت به رابطه جنسی دارند تمرکز می شود.
- درمانهای دارویی
- تشخیص بیماری های دیگر از جمله افسردگی : ممکن است بیمار به افسردگی دچار شده و اطلاع ندارد و دلیل اختلال ارگاسم بیشتر مبتلا شدن به افسردگی است که توسط روان شناس باید تشخیص داده شود.
عوامل جسمانی که می تواند بر ایجاد اختلال جنسی در خانم ها نقش داشته باشد:
1 فشار خون بالا
2 بیماری های قلبی
3 سرطان
4 دیابت نوع 1 و 2
5 اختلال های تیروییدی
6 اختلال های عصبی
7 بیماری های خود ایمنی مانند لوپوس
8 مصرف داروهای ضد افسردگی
اختلال ارگاسم باکمک پزشک و مشاور و برطرف کردن علتهای جسمانی و روانی مربوط به آن برطرف می شوند. جهت دریافت مشاوره غیر حضوری و یا حضوری(در کلینیک مشاوره جنسی ژوآ) توسط سکس تراپ کلیک کنید.
مقالات:
بیش فعالی جنسی، علایم، مشکلات و درمان
واژینیسموس چیست؟و چگونه برطرف می شود؟
دیدگاهتان را بنویسید