مفهوم شخصیت و انواع شخصیت

شخصیت و انواع شخصیت

مفهوم شخصیت و انواع شخصیت

شخصیت یک مفهوم روانشناسی است که به مجموعه‌ای از ویژگی‌ها، رفتارها، احساسات و انگیزه‌های مشخص برای هر فرد اشاره می‌کند. ویژگی شخصیت تحت تأثیر عوامل مختلفی مانند ژنتیک، محیط، فرهنگ، تجربه و آموزش شکل قرار می‌گیرد. شخصیت همچنین می‌‌تواند بر روی سلامت، روابط، کار و عملکرد فرد تاثیر داشته باشد.

عناصر اصلی شخصیت از نظر یونگ

برای شناسایی و دسته‌بندی انواع شخصیت، روانشناسان از نظریه‌ها و آزمون‌های مختلفی استفاده می‌کنند. یکی از معروف‌ترین و پرکاربردترین نظریه‌ها در این زمینه، نظریه تیپ‌های شخصیتی کارل یونگ است که بر اساس آن، شخصیت هر فرد می‌تواند از ترکیبی از چهار جنبه اصلی تشکیل شود:

جهت‌گیری

که نشان می‌دهد فرد درون‌گرا (I) یا برون‌گرا (E) است. درون‌گراها افرادی هستند که انرژی خود را از داخل خود بدست می‌آورند و تمایل دارند تنها باشند. برون‌گراها افرادی هستند که انرژی خود را از بیرون خود بدست می‌آورند و تمایل دارند با دیگران معاشرت کنند.

ادراک

که نشان می‌دهد فرد حسی (S) یا شهودی (N) است. حسی‌ها افرادی هستند که به اطلاعات ملموس و جزئیات توجه می‌کنند و به واقعیت پای‌بند هستند. شهودی‌ها افرادی هستند که به اطلاعات کلی و امکانات توجه می‌کنند و به تخیل و خلاقیت اعتماد دارند.

تصمیم‌گیری

که نشان می‌دهد فرد منطقی (T) یا احساسی (F) است. منطقی‌ها افرادی هستند که بر اساس منطق، دلیل و استدلال تصمیم می‌گیرند و به عدالت و قواعد اهمیت می‌دهند. احساسی‌ها افرادی هستند که بر اساس احساس، ارزش و همدلی تصمیم می‌گیرند و به محبت و هماهنگی اهمیت می‌دهند.

سبک زندگی

که نشان می‌دهد فرد قضاوت‌گر (J) یا ادراک‌گر (P) است. قضاوت‌گرها افرادی هستند که به نظم، برنامه‌ریزی و کنترل علاقه‌مند هستند و تمایل دارند به سرعت تصمیم بگیرند. ادراک‌گرها افرادی هستند که به انعطاف‌پذیری، بازی و گشودگی علاقه‌مند هستند و تمایل دارند گزینه‌های خود را باز نگه دارند.

انواع تیپ شخصیت

با توجه به این چهار جنبه، می‌توان 16 تیپ شخصیتی را مشخص کرد که هر کدام دارای حروفی اختصاری هستند. برای مثال، شخصیت ISTJ به معنی یک فرد درونگرا، حسی، منطقی و قضاوت‌گر است. این 16 تیپ شخصیتی عبارتند از:

1-ISTJ: بازپرس 2-ISFJ: محافظ 3- INFJ: مدافع 4-INTJ: معمار 5-ISTP: ماهر 6-ISFP: هنرمند 7-INFP: میانجی 8-INTP: منطقدان 9-ESTP: کارآگاه 10-ESFP: سرگرم‌کننده 11-ENFP: پیکارگر 12-ENTP: مجادله‌گر 13-ESTJ: مجری 14-ESFJ: سفیر 15-ENFJ: قهرمان 16-ENTJ: فرمانده.

این 16 تیپ دارای ویژگی‌ها، نقاط قوت، نقاط ضعف، علایق، ارزش‌ها و سازگاری‌های مختلفی هستند که می‌توانید در منابع مختلف در مورد آنها بیشتر بخوانید. برای شناسایی تیپ خود، می‌توانید از آزمون‌های موجود در اینترنت استفاده کنید. یکی از معروف‌ترین و معتبرترین آزمون‌ها، آزمون 16 شخصیتی است که می‌توانید از سرچ در گوگل به آن دسترسی داشته باشید. جهت دریافت وقت مشاوره غیر حضوری در سایت کلیک کنید.

مطالب بیشتر:

انگیزه چیست؟ چگونه در خود بوجود بیاوریم؟

هویت جنسی چیست؟

ناکامی و راه‌های رهایی از آن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

3 × سه =