ارزشمندی و چگونه در نظر دیگران ارزشمند باشیم؟
ارزشمندی به معنای میزان ارزش و اعتباری است که فرد برای خود قائل است. این احساس بسیار مهم و حساس است و بخشی بنیادی از وجودمان را تشکیل می دهد. فردی که احساس ارزشمندی بالایی دارد، فعالیتهای مثبت تر و موفق تری در زندگی خواهد داشت. اما فردی که احساس ارزشمندی پایینی دارد، ممکن است با مشکلات روانی، اجتماعی و عملکردی مواجه شود.
ارزشمندی از کجا منشا می گیرد؟
- ارزشمندی از چیزهای مختلفی حاصل میشود. با این حال احساس ارزشمندی درونی ما از همان دوران کودکی شکل میگیرد. تعامل کودک با مادر و پدر در اوایل کودکی، می تواند بر احساس ارزشمندی او تأثیر بگذارد. کودکانی که مورد عشق و محبت قرار گیرند، با این طرز فکر بزرگ میشوند که بسیار شایسته و لایق هستند. اما کودکانی که مورد آزار و غفلت دیگران واقع شوند، با این طرز فکر بزرگ میشوند که لیاقت عشق و توجه را ندارند.
- در حین بزرگ شدن و با گذشت زمان، احساس ارزشمندی را از تعاملات خود با دیگران میگیریم. به عنوان مثال شخصی که دوستان خوبی دارد و با دیگران روابط مثبتی دارد، احتمالاً احساس ارزشمندی عمیقی دارد. چنین افرادی معتقدند که محبوب و ارزشمند هستند. اما شخصی که درگیر روابط مخرب شود، ممکن است احساس ارزشمندی خود را از دست دهد. چنین افرادی ممکن است احساس کنند که بیارزش، ناقص و ناپسند هستند.
- علاوه بر این باید توجه داشته باشید که احساس ارزشمندی باید درونی باشد و نباید تنها متکی به انسانها و محیط اطرافمان باشد. اگر همهی حس ارزشمندی بر فاکتورهای بیرونی بنا شود، به این فکر کنید که ممکن است یک روز شغل، خانه، دوستان و خانوادهمان را از دست دهیم، در این زمان چه اتفاقی می افتد؟ اگر چنین باشد، احساس عزت نفس و ارزشمندی ما متزلزل خواهد بود و ممکن است به یکباره همه چیز را از دست بدهیم. بنابراین بهترین راه این است که یاد بگیریم نه بر اساس وقایع و متعلقات خارجی بلکه به طور ذاتی، برای خود ارزش قائل شویم.
چگونه احساس ارزشمندی را تقویت کنیم؟
برای تقویت احساس ارزشمندی، راهکارهای مختلفی وجود دارد که بسته به شرایط میتوان از آنها استفاده کرد. برخی از این راهکارها عبارتند از:
به خودتان اطمینان کنید
اگر دیگران به شما توجه نمیکنند، این به این معنا نیست که شما ارزشمند نیستید. شما باید به خودتان اطمینان پیدا کنید و به خودتان بیشتر اعتماد کنید. به خودتان بگویید که شما به اندازه کافی ارزشمند هستید و رفتار دیگران در مورد شما ناعادلانه است.
رفتار دیگران را تغییر ندهید
اگر دیگران به شما توجه نمیکنند، شما نمیتوانید رفتار آنها را تغییر دهید. بلکه شما میتوانید با احترام و حفظ حدود خودتان، به دیگران نشان دهید که شما از این رفتارها آگاه هستید اما این رفتارها نمیتوانند شما را تحقیر کنند.
باتوجه با دیگران برخورد کنید
شما میتوانید باتوجه با دیگران برخورد کنید. این کار میتواند باعث شود که دیگران احساس همبستگی، امنیت، خوشبختی و اعتماد به نفس کنند و روابط را تقویت کند. شما میتوانید به دیگران با ابراز علاقه، احترام، محبت و ارزشمندی توجه کنید و از آنها بپرسید که حالشان چگونه است، جه کارهایی که انجام دادهاند، و چه نیازهایی دارند و چه کمکی میتوانید به آنها بکنید.
با افرادی که به شما توجه میکنند وقت بیشتری صرف کنید
شما باید با افرادی که به شما توجه میکنند وقت بیشتری صرف کنید. اینکار باعث میشود که شما احساس همبستگی، امنیت، خوشبختی و اعتماد به نفس کنید و از حمایت و تشویق آنها بهره ببرید. با افرادی که به شما توجه میکنند، فعالیتهای مشترک، گفتگوهای عمیق، اشتراک احساسات و تجربه و نیز از آنان قدردانی کنید.
به خودتان توجه کنید
به خودتان توجه کنید و از خودتان مراقبت کنید.تا باعث شود که شما احساس ارزشمندی درونی، خودشناسی، پذیر ش خود و دوست داشتنی بودن کنید. با انجام فعالیتهایی که دوست دارید، توسعه مهارتها و استعدادهای خود، رعایت سلامت بدنی و روانی، تنظیم اهداف و چالشهای شخصی و انجام کارهایی که به شما احساس مفید بودن بدهند.
از خودتان انتظارات منطقی داشته باشید
از خودتان انتظارات منطقی داشته باشید و خودتان را با دیگران مقایسه نکنید. این عمل باعث میشود که شما احساس خودباوری، رضایت مندی، کنترل خود و خودپندارهی مثبت کنید. شما باید به خودتان بگویید که شما یک انسان هستید و ممکن است نقاط ضعف و اشتباهاتی داشته باشید، اما این به این معنا نیست که شما بیارزش یا بیاهمیت هستید.
شما باید از خودتان انتظاراتی داشته باشید که با تواناییها و شرایط خودتان سازگار باشند و به خودتان فرصت دهید که رشد و پیشرفت کنید. استفاده از خدمات روانشناسی یکی دیگر از راه های رسیدن به این هدف است. با کلیک در رزرو وقت مشاوره از کارشناس مشاور یاری بگیرید.
مقالات بیشتر در این سایت:
دیدگاهتان را بنویسید