توجه و بی توجهی

توجه و بی توجهی

توجه یک فرایند شناختی است که در آن تمرکز ذهن بر محرک یا محرک‌های خاصی از محیط جمع می‌شود و محرک‌های محیطی دیگر در آن لحظه نادیده می‌شوند. فرایند توجه عملکرد مغز شما است که منابع شناختی را برای تمرکز روی اطلاعات یا محرک ها اختصاص می دهد. توجه اغلب در شروع کارکردهای شناختی دیگر است. ابتدا باید به چیزی توجه داشته باشید تا بتوانید آن را برای معنا و درک پردازش کنید. بی توجهی یک اختلال شناختی است که در آن فرد قادر نیست به محرک‌های مهم توجه کند یا توجه خود را حفظ کند. بی توجهی می‌تواند به علل مختلفی مانند اختلال بیش فعالی و کاستی توجه، اختلال یادگیری، اختلالات روانی، آسیب مغزی، مصرف مواد، خستگی و غیره برمیگردد بی توجهی می‌تواند باعث کاهش عملکرد تحصیلی، شغلی، اجتماعی و شخصی فرد شود.

انواع توجه

چندین نوع توجه وجود دارد که در طول فعالیت‌های روزانه خود از آنها استفاده می‌کنید. نوعی از توجه که شما از آن استفاده می‌کنید بسته به نیاز و شرایط شما متفاوت خواهد بود. این کار به توجه تقسیم نشده شما آیا نیاز دارد؟ آیا باید با نادیده گرفتن چیزهای دیگری که ممکن است هم‌زمان اتفاق بیفتد، روی یک چیز متمرکز شوید؟ شما دو فعالیت را هم‌زمان آیا باید انجام دهید؟ بسته به نیازها و شرایط شما ممکن است یکی از چهار نوع توجه زیر را به کار بگیرید:

توجه پایدار (Sustained attention)

توانایی تمرکز روی یک کار خاص برای مدت زمان مستمر بدون اینکه حواس پرت شود. مثلاً وقتی یک کتاب می‌خوانید یا یک فیلم می‌بینید.

توجه انتخابی (Selective attention)

توانایی انتخاب از بین عوامل یا محرک‌ها است. یعنی فرد می‌تواند از بین محرک‌های موجود به موردی که می‌خواهد توجه کند بدون اینکه محرک‌های دیگر حواسش را پرت کند. مثلاً وقتی به یک سخنرانی گوش می‌دهید در حالی که صداهای دیگری در محیط وجود دارند.

توجه متناوب (Alternating attention)

توانایی جابجایی تمرکز بین وظایفی است که نیازهای شناختی مختلفی دارند. مثلاً وقتی یک دستور پخت را می‌خوانید و هم‌زمان غذا را درست می‌کنید.

توجه تقسیم شده (Divided attention)

توانایی پردازش دو یا چند پاسخ یا واکنش به طور هم‌زمان به دو یا چند خواسته متفاوت است. مثلاً وقتی با ماشین رانندگی می‌کنید و هم‌زمان با تلفن صحبت می‌کنید.

راه‌های افزایش توجه

برای این کار، می‌توانید از راه‌کارهای زیر استفاده کنید:

تغذیه مناسب

مصرف مواد غذایی غنی از امگا 3، ویتامین‌های گروه ب، آنتی‌اکسیدان‌ها و مواد معدنی مانند آهن و روی می‌تواند به تقویت توجه کمک کند.

خواب

خواب کافی برای حفظ سلامت ذهن بسیار مهم است. در طول خواب، مغز بهبود می‌یابد و اطلاعات جدید را پردازش می‌کند.

فعالیت جسمانی

فعالیت بدنی منظم نه تنها به سلامت جسمی کمک می‌کند، بلکه تأثیر مستقیمی بر عملکرد توجه دارد. ورزش‌هایی مانند پیاده‌روی، دویدن، شنا و تنیس می‌توانند به بهبود توجه و افزایش تمرکز کمک کنند.

فعالیت ذهنی

با تمرین حافظه، می‌توانید توجه خود را قویتر کنید. انجام فعالیت‌هایی مانند حل معماها، خواندن کتاب، یادگیری زبان جدید و حل معادلات ریاضی قادر هستند تا به تقویت حافظه کمک کنند.

تمرکز

تمرین‌های تمرکز بر روی یک موضوع خاص، مثل مدیتیشن یا تمرینات ذهنی، به تقویت توجه کمک می‌کند. آرامش خود را در مشغله‌های روزمره به دست آورید و به ذهن خود استراحت دهید.

یادگیری

یادگیری مهارت‌های جدید، مثل زبان خارجی، نواختن ساز، نقاشی یا مهارت‌های دیجیتال، قدرت تمرکز و حافظه‌تان را بهبود می‌بخشد. همچنین، یادگیری موسیقی و رقص نیز به تقویت آن کمک می‌کند.

تمرین

امروزه برنامه‌ها و اپلیکیشن‌های مختلفی برای تمرین و تقویت وجود دارند. از این ابزارها برای انجام تمرینات حافظه، تمرکز و تحلیل استفاده کنید.

استراحت

استراحت کافی و خواب به مغز شما اجازه می‌دهد تا انرژی لازم را بدست آورده و از خستگی جلوگیری کند. همچنین، استراحت مناسب به شما کمک می‌کند تا از حواس پرتی‌های محیطی دوری کنید و تمرکز خود را بالا ببرید.

با انجام فعالیت‌ها و استمرار در انجام آن‌ها قادر خواهید بود تا توجه و تمرکز خود را در کارهایتان افزایش دهید. درصورت نیاز به رزرو وقت مشاوره غیرحضوری کلیک کنید.

مطالب خواندنی دیگر:

انگیزه چیست؟ چگونه در خود بوجود بیاوریم؟

شفقت به خود چیست؟ و چگونه صورت می‌گیرد؟

مهارت گوش دادن چیست و راه های تقویت آن کدامند؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یک × 5 =